keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Tinighir - lepopäivät

31.12.2013 Päätin käydä Tinighirin keskustassa katsastamassa Ksarin. Kämpiltä on kaupungille noin 8km, joten ajelin matkan pyörällä ja jätin sen torin laitaan parkkiin. Kypärä vaijerilukolla kiinni ja menoksi. Heti tarttui pari heppua juttelemaan ja toinen olis laittanut ravintolassaan sapuskaa ja toinen halusi myydä jotain rihkamaa. Rihkaman myyjä halusi tarjota sitä "tea for hospiality" teetä ja sanoin etten osta mitään, mutta voin kyllä tulla teen juontiin :), kun ei mihinkään ole varsinaisesti kiire. Noh ei se mitään kaveri oli varma että jotain saa kuitenkin myytyä ja käveltiin sen kojulle, joka oli aika pahasti sivukujalla, eikä varmaan kukaan turisti sinne eksy kuin vahingossa omia aikojaan. Kaveri joutuu siis kärkkymään vilkkaammilla paikoilla ja houkuttelemaan asiakkaat yksitellen kojuunsa. Juteltiin siinä sitten niitä näitä ja kaveri esitteli kaikenmaailman koruja ja koristeita. Mattoesittelytkin käytiin läpi. Ovelasti kaveri halusi tietää lempivärin ja kun sanoin että kaikki värit on ok, niin heppu tinkasi, että aina jokin miellyttää eniten. Ajattelin ettei mustia mattoja ole, joten lempiväri oli musta, mutta löytyi niitä mustiakin mattoja sieltä pinkan kätköstä. Niitä siinä sitten ihasteltiin ja lopulta päästiin teetä juomaan. Kannullinen teetä meni ja hienojahan ne matot ja korut on, mutta totesin vain että onhan ne hienoja, mutta en osta mitään. Eipä heppu pahakseen pistänyt vaikka teen tarjoilu sijoituksena meni vähän pieleen.

Siitä sitten suuntasin ksaria kohti, joka näkyi gepsissä. Ensin oli vähän torin tapaista ja sitten tuli kapeita kujia, jotka oli myyntikojuja täynnä. Kun niistä pääsi ohi, niin alkoi jonkinmoinen savirakennusten sokkelo. Siellä harhailin aikani ja aina välillä gepsistä tsekkasin missäpäin ksar oli, mutta loppupeleissä en päässyt siihen kohtaan mitään reittiä, jossa olisi ollut ovet auki.
Siinä joku sana aina jonkun kanssa heitettiiin ja loppupeleissä jäin käsitykseen ettei siinä varsinaista ksaria ollut vaan juutalaisten Kasbah, jonne ei ulkopuoliset päässeet sisään.















Noh eipä siinä mitään, kävin kojuista shoppailemassa syömistä ja suihkusaippuaakin löytyi.

Ajelin takaisin kämpille ja päätin vielä kävelemällä käydä ottamassa kuvia ilta-auringossa.


pojat myymässä sälää turisteille


tinighir



tinighir

tinighir
viimeiset säteet
Ja lopuksi vielä kämpästä kuva auringonlaskua vasten.
kämppä
Iltapalaa syödessä siihen tuli kai hotellinpitäjän tuttuja uuttavuotta juhlimaan ja takan lämmössä heput siinä jutteli ja meitsi joutui niille selittäään ettei suomessa oli 6kk pimeää ja 6kk valoisaa, vaan se vähän riippuu missä kohti suomea on ja kaamos ei kestä ihan puoltavuotta pohjoisessakaan. Kynttilän ympärillä pyörittelin kallellaan olevaa maapalloa ja ahaa-elämyksi ilmeisesti tuli...
Elävää tulta

Sapuskana oli Tagine, eli siis padan tapaisessa kypsytettyä lihanpalaa, jonka ympärillä on pottuja,porkkanaa ja muita kasviksia sopivasti maustettuna.
Tagine



1.1.2014 Nonii nyt sitten pitää opetella kirjoittamaan uusi vuosiluku. Uudenvuoden päivän ajattelin viettää rennosti ja käväistä kävelemässä tuolla rotkossa, mikä näkyy tuossa kämpän ilta-aurinkokuvassa keskeltä oikealle oleva kolo. Odottelin kuitenkin yli puolenpäivän, että keli kunnolla lämpenee ja sitten menoksi.

Vuorilta laskee jokin puro Todra-jokeen tuolta ja ura oli semmoista nyrkinkokoista kiveä. Ekat kuvat tuli napattua kun pääsin tuohon portille.

Ja taiteilua alas rotkon pohjalle.

siinä on jonkun kämppä




Kunnes vastaan tuli kunnon järkäleet.

Säätäjä siellä mittana

blokki

koloja kivessä


ja muutama panoraama rotkon pohjalla.



360 astetta
Palatessa huomasin että yhde luolan edustalta nousi savua. Siellä porukat asustelee melko vaatimattomissa olosuhteissa. Toinen samanlainen asumus oli lähempänä kylää ja sielläkin liikkui porukkaa.
Keskellä kuvaa jonkun asunto
Palatessa heitin järkkärin reppuun ja muutama kuva puhelimella vauhdissa.
Näissä kämpissä ei ollut asukkaita.

asuntoja/luolia

asuntoja/luolia

luola

Tuosta kämpille

toinen suunta

vesiuran kivikkoa.
Muutama videopätkä on valunut tuubiin, klikkaa linkkiä.
Almunecarin eläintarhasta alas Almunecariin päin
Ruskaa Sierra Nevadassa
Atlasvuorilla välillä Meknes - Er Rachidia
Alla olevassa videossa on audiona Kasbah Erg Chebbissä kuultua Djemben mätkettä.
Gorges du Dades

Seuraavaksi pitää kokeilla pystyykö pyöräileään kamojen kanssa. Kohteena olisi Zagora.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti