tiistai 31. joulukuuta 2013

Tinighir

28.12.2013 Siirtoajoa Erg Chebbistä Tinighiriin. Kasbahista ajoin suorinta reittiä päällystetielle ja nokka kohti länttä. Rissani on kaupunki dyynien lähellä ja siellä voisi olla kaikenlaista mielenkiintoista. Siitä Erfoudiin ja Atlas oli jo hyvinkin näkyvissä ja tie lähti Erfoudista ikäänkuin Atlaksen reunoja pitkin. Matkalla ei mitään kummempaa, lounastus huoltsikalla(limsa,leipää, jalapenoa, tagine-annos(lihaa,pottua,porkkanaa ja mausteita)) 50Drh ja matka jatkui.

Kun maastossa oli ihme patteja menin niitä kuvaamaan ja joku heppu siihen taas tuli rihkamaa myymään. Siltä kuitenkin kuulin, että patit oli kaivuutuotetta, kun maan alle on kaivettu "vesijohto". Eli noin 25m syvällä menee tunneli jossa kulkee vettä. Tunnelia pidetään yllä noin 10m välein olevista rei'istä. 10Drh maksamalla olisi päässyt alas katsomaan, mutta eipä tee mieli maan alle tuommoiseen ahtaaseen koloon.
Vesijohto

Vesijohto

Vesijohto

Vesijohto

Vesijohto, vesijohtoja
Kaverin väittämän mukaan nuo vesitunnelit tulisivat vuorilta asti, eli jotain 40km..
Vesijohto, vesijohtoja
Tässä allaolevassa kuvassa tunnelit näkyvät surinpiirtein kokonaan, eivätkä ne tässä ole kuin ehkä pari kilometriä. Toisaalta jos nuo on vanhoja systeemeitä, niin voihan ne olla kuluneet pois paikoista missä niitä ei ole huollettu. Näitä huolletaan turisteja varten. Vesi varmaan tänä päivänä tulee putkea pitkin tai paikallisesta kaivosta.
Vesijohto

Hetken päästä Tinighir alkoi olla jo näköpiirissä. Edelliseltä reissuöta jäi vähän hampaankolooon, kun ei saanut kunnon kuvaa vihreästä laaksosta, joka häipyy aavikolle. Kokeillaanpa jos nyt digiaikana saatais jonkinlaista kuvaa. Valitettavasti kesä vihreyttä ei saa, eli kontrastia ei ihan samallatavalla saa kuviin.
Todran laaksoa, Tinighir

Todran laaksoa, Tinighir

Todran laaksoa, Tinighir

Todran laaksoa, Tinighir

Todran laaksoa, Tinighir

Todran laaksoa, Tinighir

Ilmeisesti alkaa vanhuus vaivata, kun taas piti majoittua katon alle. Tinkailin täysihoidon 250Drh hintaan. Kämpän terassilta on tämmöiset näkymät.
Kämpän terassilta

Kämpän terassilta
Iltasella kävin vielä Todran rotkojen yläpäässä ja menomatkalla joku berberi viittilöi pysähtymään ja oli kyytiä vailla. Kun olin menossa melkolailla samaan paikkaan, niin vinkkasin että hyppää kyytiin. Rotkot ajettiin ylös ja siitä seuraavaan kylään, jossa hepulla oli Auberge eli jonkun sortin majapaikka ja siinä tarjosi teetä(Berber Whiskey). Kannullinen siinä hörpittiin ja poristiin. Kun kerroin että meininkin olisi ajaa Dades ja Todra samana päivänä, niin kaveri tarjoutui oppaaksi, koska tiesi paikkakunnan polut tarkkaan. Aina sitä päädytään kuitenkin tähän rahan kinuamiseen tavalla tai toisella. Mutta eipä siinä tuo kylä oli jotain 1800m korkeudessa ja porukat harrastaa maataloutta, joka varmasti on aika tiukkaa ja keräilevät mineraaleja ja fossiileja, joista veistelevät matkamuistoja. Turisteilta kuitenkin loppupeleissä se raha tulee.
Suunnitelmissa oli kuitenkin kiertää kauempaa solien kautta, koska kartassa oli 2700m sola Todran rotkon tien yläpäässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti