lauantai 28. joulukuuta 2013

Atlas : Meknes - Er Rachidia

24.12.2013 Jouluaattona oli vuorossa Atlaksen ylitys ja tavoite oli ajaa Merzougaan ja katsella sieltä huone tai kämppäri pariksi päiväksi. Meknesin läpiajossa kului hetki, mutta kun pääsi asutuksen ulkopuolelle alkoi matka taittua. Muutaman kylän jälkeen alkoi tie nousta vuorille ja lämpötila laski alle 10 asteen ja kohtalainen vinkka painoi vastaan. 15 vuotta aiemmin olen ajanut saman tien ja valokuvauspaikat oli tuttuja. Nyt on vaan filmin sijaan digitaali ja kuvia tuli räpsittyä vähän enemmän.

Ylhäällä vuorilla asustelee apinoita, joita oli yhden turistirysän lähellä poimimassa turisteilta makupaloja. Nuoremmat apinat vilistivät puissa kun vanhemmat pönöttivät ruokaa odottamassa. Lunta oli tuossa vaiheessa metsän puolella jonkin verran nähtävissä.

Atlaksen vuoristoapinoita

Atlaksen vuoristoapinoita

Atlaksen vuoristoapinoita

Atlaksen vuoristoapinoita

Atlaksen vuoristoapinoita

Atlaksen vuoristoapinoita
Tuon jälkeen maasto vielä nousi jonkin verran ja lunta alkoi olla tien vieressä ihan kunnolla. Tie oli kuitenkin täysin kuiva ja sula ja lämmöt oli kuitenkin plussan puolella reilusti.

Jouluaaton lumet

Tasankoa 1900 metrissä

Tasankoa 1900 metrissä

Atlaksen solasta alas, edessä näkyy valkoisia huippuja
Tasankoa 1900 metrissä

Atlaksen muotoja

Atlaksen muotoja


Gorges du Ziz
Gorges du Ziz

Gorges du Ziz

Pari korkeahko tasankoa on tällä reitillä ylitettävänä. Ekana on korkeampi melkein 2000 metrissä mennään 50km ja korkeimman solan 2172m jälkeen tie tippuu 1500m, jota riittää oin 80km. Tasangon jälkeen pikku sola ja sitten alkaa maasto laskeutua Saharan suuntaan. Joet vievät vettä Saharaan ja siitä seuraa ihan hienoja maisemia, kun kuivassa ja kivisessä maastossa luikertelee vihreitä laaksoja. Er Rachidia on isompi kylä jonka jälkeen aavikkomaisema alkaa avautua. Aikaa tuli tuhrittua sen verran, että piti luovuttaa ja käännyin Meskin kämppärille, joka pomppasi vastaan, kun aurinko alkoi jo vaipua horosonttiin.

Meskin vieressä olevat rauniot

Meskin kämppäriä
 pari puhelimella räpsästyä
Meskin leiri

Meskin leiri

Tämä saattoi olla lähde, tai sitten ei
Meskin kämppäriä, rauniokylä keskeltä oikealle

Meskin kämppäriä
Meskin kämppäriä

Siinä hätäsesti teltta pystyyn, kun joku sakemanni poti vähän puheripulia ja selitti Marokosta vaikka mitä, oli kyllä ihan hyvää infoa. Pari majapaikkaa pitänee käydä katsastamassa noiden vinkkien perusteella. Kun teltta oli pystyssä ja suihkussa käyty, niin kämppärin hepuista yksi väänsi illallisen kananpaloista,potuista,porkkanoista ja kaikenlaisesta sälästä.
Jouluaaton ateria, Tinariweniä kuunnellen :)

 Oli ihan hyvää ja nälkä lähti huolella, vaikka en koko päivänä mitään syönyt, vaan pelkkää ajoa ja valokuvien räpsimistä. Tässä kävi vähän samalla lailla kuin ihan alussa ettei ruoan hinnasta ollut puhetta etukäteen, mutta tällä kertaa hinta oli "maksa mitä haluat" ja heitin sen 50Drh(5€), eikä turpaankaan tullut eli kai se oli ok. Kämppäri oli 30Drh ja suihu 10Drh. Suihkut on kai yleensä kaasulla lämpiäviä ja tässä oli yksi heppu säätämässä koko ajan että kuumaa vettä tulee. Meikäläisen vuorolla kuuma muuttui pari kertaa kylmäksi, mutta vesi piti kai pitää kunnolla juoksemassa niin kaasuliekki pysyy. Jotkut versiot nimittäin syttyy vasta, kun veden laittaa juoksemaan.

Laitetaan vielä tähän loppuun Atlaksen ylityksen korkeusprofiili gepsistä.
Korkeusprofiili välillä Meknes - Er Rachidia


Seuraavaksi hiekkadyyneille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti