sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Erg Chebbi

25.12.2013 Joulupäivänä oli sitten siirtyminen dyynien luokse. Päivälle oli varattuna vain 100km ajoa, joten ajelin aika rennosti ja Ziz-joen rotkoa ja laaksoa tuli kuvattua.
Ziz-joen laaksoa

Ziz-joen laaksoa

Ziz-joen laaksoa

Ziz-joen laaksoa

 Lopulta tuli Erfoud vastaan ja siihen stoppasin. Minuutin päästä oli pari äijää kyselemässä tarvkiiko majoitusta tai aavikkotrekkingiä tai ihan mitä tahansa :) Vastasin, että taidan käydä syömässä ja lähtä sitten ajeleen. Häipyivät. Karttaa hetken xoomailin ja päätin että käyn syömässä jotain ja sitten lähden ajamaan trackiä pitkin sakemannin suosittelemaan aavikkohotelliin, joka on dyynien juurellä ja siellä ei porukat häslää asiakkaita eli ei yritetä myydä mitään extraa. Kurvasin jonkin cafe/restaurantin eteen ja kyselemään ruokaa. Siinä ei yllättäen tarjoilijaa näkynyt ja yhdestä pöydästä pomppasi joku heppu että ruokaako haet? Ei kuulemma tästä kuppilasta juuri nyt saa, mutta nurkan takana on kuppila josta saa. Noh lähetäänpäs katsomaan, mitä sieltä nurkan takaa löytyy. Yllättäen sieltä löytyi tuommonen grillityyppinen kioskiravintola, ja hintataso oli 15Drh. Meitsi esitti epäilyksen että lähteekö annoksella nälkä. Grillin heput puhui vain arabiaa, mutta tämä toisessa kuppilassa ollut heppu tulkkasi, että kaverille extra-mixed-annos. Nappasin kaapista limsaa ja pöytään tuli leipä, salaatti, jotain tomaattikastiketta ja oliiveja. Niitä maistellessa ihmettelin, että mitähän sieltä mahtaa tulla, mixed meinasi että kaikkea mitä listassa oli ja siinä oli maksaa,sydäntä,oliskohan ollu munuaisia ja kai ihan normilihaakin. Kohta pöytään sitten tuli lautanen, joka oli kukkuroillaan lihatavaraa ja muutama ranskanpottu ja oliivinpaloja. Veitsi/haarukka puuttui ja sitä yritin sönköttää grillinomistajalle ,kun se tulkki ehti jo häipyä. Noh putiikkiin oli tullut jo uusia asiakkaita, joista yksi hokasi että tämä kaveri ei osaa syödä käsin :) Kun sain vielä haarukan, niin alkoi lihatavara mennä ääntä kohti ja hyväähän se oli ja nälkä taas siirtyi. Eka kuppilan ohi mennessä hokasin että sielläkin jo tarjoilija oli ja siitä nappasin espresson kun sitä ei sieltä grilliltä saanut 6Drh. Vähän evästä kaupasta mukaan ja nokka kohti aavikkoa. Erfoudista pääsee trackiä pitkin Erg Chebbin dyyneille ja itseasiassa viimeiset 15km on kivikkoa, siihen asti jotain 15km? päällystettä.

Erfoudista lähtevällä trackillä
Aavikkoa 360 astetta

Erfoudista lähtevällä trackillä

Dyynit siintää horisontissa n.10km matkaa vielä
 Gepsin OSM-kartoissa oli noita trackeja enemmänkin ja routtaus koko ajan käänteli reittiä sinnesuntänne, mutta silmillä näki ne dyynit monen kymmenen kilometrin päähän eli varsinaisesti eksymään ei päässyt. Aluksi ajauduin vähän vasemmalle ja kun sitä lähdi korjaamaan, niin ajelin sitten ihan pelkkää hamadaa, elikkä kivikkoaavikkoa hiekkapaikkoja vältellen. Lopulta sitten pääsin ehjänä dyynien juurelle ja siinä menee tie/track dyynien reunaa pitkin ja hotelleja on sen varteen ripotetu tasaisin välein.
Erg Chebbin hotelleja

Erg Chebbin hotelleja
 Sieltähän Kasbah Erg Chebbi löytyi ja eikun sisälle kyselemään olisko huonetta tai kämppäriä.

Kasbah Erg Chebbi näkyvissä

Kasbah Erg Chebbi ja dyynit
Kasbahin katolla

Ja katolta näkyvät dyynit
Lähimmän dyynin harjalta

Kasbahin katolta


 Ilmeisesti ei telttaillu tässä onnistu mutta otin huoneen täyshoidolla eli aamiainen ja illallinen kuuluu hintaan, kuuma suihku ja vessa huoneessa. Sähkötkin on ainakin osan aikaa päivästä 250Drh/yö. Ei mitään järkyttävän halpaa, mutta jouluna täällä on melko ruuhkaa ja hintataso voi olla vähän yläkantissa ja otin huoneen. Iltasella vähän kuvia dyyneistä, illallinen ja sen jälkeen vielä hotellin henkilökuntaporukka pätki djembe- ja muita rumpuja, mistä tuli napattua äänitystä talteen, jos vaikka johonkin videon taustalle vähän rumpujen mätkettä.
Illalla joku nuori sälli tuli dyyneiltä laskettelulaudan kanssa ja sitä piti ihmetellä. Ison dyynin toinen puoli on kuulemma sen verran jyrkkä että siinä pystyy laudalla laskemaan. Toki on vähän erilaista kuin lumella.
Ekoja kuvia dyyneistä


Ekoja kuvia dyyneistä

Aurinko laskee hotellin taakse

Kasbahin kämppä fisulla

Illallisena oli alupalaksi soppaa, sitten oli salaattia, pääruokana kanankoipi lisukkeineen ja jälkiruuaksi hedelmiä. Lopuksi vielä minttuteetä ja äijä oli melko valmis.

26.12.2013 Tapanina ei ollut ajelua ollenkaan vaan kävin kävelemällä lähimmän korkean dyynin huipulla. Hotellista tuli sinne matkaa noin 2km ja nousua oli 200m. Pehmeässä hiekassa tuo nousu on vähän sitä sun tätä. Valokuvia tuli taas räpsittyä pitkin matkaa.


 Laitetaanpa tähän noita tekstuureja...


 Huipulta näki sitten että dyynin takana on jotain kaupallista toimintaa, eli siellä oli "aavikkoyöpymispaikka", jonne saattoi tulla kamelikyydillä ja kaikenmaailmana matkamuistokojuja oli ripoteltu pitkin hietikkoa.


Pudottelin dyyniltä alas kojujen sekaan, kun olin ensin ylhäältä katsonut mistä kamelijälki lähtee takaisinpäin. Kun laskeutui alas, niin huomasi että ylhäällä dyynellä kävi mukavan vilpoisa vinkka, kun alhaalla paahtoi aurinkoa melko kuumasti.
Dyynien yöleiri
 Kamelitracki oli jotain 4-5km ja se kierteli vähän alavammilla paikoilla ja oli siksi pidempi. Matkalla hietikossa näkyi monenlaista jälkea, mutta niiden tekijöitä ei näkynyt missään.
Henäpuskissa näin jonkun kovakuoriaisen, sisiliskon ja jotain vähän isomman ötökän pesäkoloja.


Muuten oli aika hiljaista... Paitsi että mönkkärillä päristeleviä turisteja oli melkein koko ajan kuultavissa/nähtävissä.


 Panoraamoista näkee, että dyynialue ei kovin iso ole vaan melkolailla se tuolta ylhäältä näkyi kokonaan. olikohan 20kmx10km tai vähän enemmän. Tuosta kun meneee Algerian puolelle, niin siitä sitä hiekkaa riittää tuhansia kilometrejä...
Aamulla ennen dyynireissua hotellin manageri ilmoitti, että jos meinaan olla 4 yötä(tullessa sanoin että olen 3 tai 4 yötä), niin viimeinen on vähän kalliimpi, koska hotelli on täytee bookattu ja ilmeisesti tuo mun huone olisi jo jolekulle varattu ja se pitäisi siirtää toiseen hotelliin. Mietiskselin asiaa dyynireissun aikana ja päätin että matka jatkuu 3 yön jälkeen. Heppu meinasi ettei vapaata taida löytyä, mistään, johon totesin että haen jonkun kämppärin ja pistän teltan pystyyn. En ole vielä nähnyt ainuttakaan muuta telttailijaa, pelkkiä karavaanareita on ollut kämppäreillä ja niitäkin Ilmeisesti uusivuosi on myös kiireistä aikaa täällä koska se on virallinen juhla ja vapaapäivän paikka.
Pari Italialaista kaveria oli kevyiden enskojen kanssa ajelemassa dyyneillä. Husabergista toinen kaveri vaihtoi öljyjä ja siinä hetki rupateltiin.
Ja iltafiilistelyä


Aamiainen oli leipää, lettuja, jogurttia,juustoa,voita,erinäköisiä hilloja ja hunajaa ja mehua,teetä tai kahvia.
Iltapalaksi oli nyt normisalaatti, kanankoipi ja hedelmiä.

27.12.2013 Toisena dyynipäivänä kävin kiertelemässä dyynin reunoja. Aluksi ajelin etelään päin Merzougan läpi Taouziin asti, joka on jo ihan Algerian rajan tuntumassa.
Merzouga

Merzouga

Merzouga

Merzouga

Merzouga

Merzouga
Merzouga

Taouzissa joku heppu olisi lähtenyt paris-dakar reittia Zagoraan, mutten näillä Anakee3:lla viitsi pehmeää hiekkaa edes kokeilla.
Taouz
Taouz

 Pikkupisto tieltä sivuun kun dyyneissä oli vähän sävyeroja, oli raidallista, mustaa ja normiversiota ihan vierekkäin.


Vasemmalla raidallista, keskellä normi ja oikealla mustaa

 Palatessa kokeilin löytyisikö reittiä dyynien toiselle puolelle, mutta tracit näytti sen verran pehmeiltä etten viitsinyt lähtä kauemmas katselemaan. Heti kun pysähtyy, niin joku on tarjoilemassa monenmoista safariretkeä minne tahansa... Tienvarressa oli myös muutama aavikkokettu hihnassa ja niitä olisi varmaan saanut kuvata pientä korvausta vastaan. Eteläpäässä dyynit siis loppuvat ennen Algerian rajaa ja rajan takana on mustia vuoria joiden jälkeen alkaa Erg E Raoul ja siitä länteen päin sitä hiekkaa sitten on ihan eri malliin. Joissain kuvissa näkyy Erg Chebbin yli ja toisella puolella on jonkinmoista kallioseinää vastassa tai sitten siinä on vaan jotain vuorijonoa. Palailin hotellin kohdalle ja kun aikaa oli niin ajelin ohi ja pohjoispäätä katsastamaan. Koko ajan kun ajeli, niin dyynin reunalla oli hotelleja odottamassa turisteja elämysmatkalle. Pohjoispäässä ei mitään ihmeempää ollut samaan tapaan kuin eteläpäässä oli trackit vähän pehmeitä enkä tästäkään lähtenyt toiselle puolelle kokeilemaan.
Puska ja dyynit

tää on pelkkää piikkiä

Kameli Erg Chebbin pohjoispäässä

Pohjoispään dyynejä

Pohjoispään dyynejä
Muutaman kuvan jälkeen palailin hotellille. Muutama auringonlaskukuva ja illallista odottelemaan.
TV-tikku ei aavikolla näyttänyt mitään, eikä nettiäkään näkynyt. Seuraavana siirtyminen Todrajoen rotkoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti